In ultimii 5-10 ani cererea si oferta pentru utilizarea unui proiector pentru acasa, se afla intr-o panta ascendenta. Acest lucru se datoreaza faptului ca marii producatori de proiectoare au facut pasi semnificativi in fata din punct de vedere tehnologic, obtinand performante la costuri scazute, ceea ce acum 20 ani parea aproape imposibil. Cred ca acesta a fost singura sansa a lor, odata cu aparitia noilor tehnologii de ecrane plate cu dimensiuni din ce in ce mai mari ca :Plasme, LCD-uri, Oled-uri si tehnologiile derivate din acestea.
In cazul alegerii proiectoarelor de Home Cinema, trebuie să tinem seama de câteva aspecte importante :
-
CAMERA: sau incaperea/locatia (in care este instalat proiectorul) trebuie sa aiba lumina controlata (ferestre, usi obturate perfect, solutie de umbrire cu efect de blackout).
-
CULOAREA PERETILOR: este recomandat sa fie pe tonuri predominant inchise. Proiectoarele cu un contrast nativ ridicat ca de exemplu Epson, Sony sau in mod deosebit JVC, beneficiaza foarte mult in urma acestui lucru, deoarece pot rivaliza cu orice televizor de pe piata ca dinamica a imaginii dar la o dimensiune mult mai mare. Practic se poate obtine o imagine de 300 – 400 cm diagonala cu costuri decente, lucru de neatins pentru un televizor.
-
LUMINOZITATEA: in general proiectoarele de Home Cinema cu un contrast ridicat au o luminozitate de 2000-3500 lumeni, existand si exceptii cand au luminozitate mai mare pentru ecrane si setup-uri foarte mari. Dacă respectam criteriile mentionate mai sus in legătură cu lumina controlată si culoarea peretilor (incaperii) putem avea imagini incredibil de vibrante si autentice, rivalizand cu orice Cinema de pe piata – deschis publicului larg.
-
ECRANELE de PROIECTIE: intotdeauna este recomandata utilizarea unui ecran neutru sau alb in limbajul cunoscut (gain 1.0 – 1.3) pentru o dinamica si acuratete deosebita a culorilor . In cazul Gain-ului, ca explicatie simpla pe intelesul tuturor este: daca lumina generata de proiector spre ecran este de 100 niti, in cazul gain-ului de 1.0 primim tot 100 niti de la ecran. In cazul gainului 1.2 primin cu 20% mai mult inapoi de la ecran. Aici avem cateva exemple foarte bune de ecrane, spre exemplu ecrane testate de noi EliteScreen Cinewhite AEON, Screenline Slim Home Vision sau diferite variati, modele si dimensiuni pe materiale asemanatoare.
-
REZOLUTIA: toate proiectoarele de Home Cinema pot reda materialele noi in formatul 4K, atat nativ cat si prin metoda upscaling (Full HD e-shift la 4K). Aici aveti cateva dintre recomandari pentru proiectoare dedicate HOME CINEMA. Prima mea recomandare este JVC (RS1100-2100-3100-4100) , Epson EH-LS12000B, Epson EH-LS11000W, Epson EH-TW9400, Optoma UHZ50, excepție Optoma ZK507 (pentru ecrane foarte mari sau microperforate).
-
LASER: noua sursa de iluminare cu garantare de peste 20.000 ore folosință. Majoritatea proiectoarelor dedicate Home Cinema din prezent sunt dotate cu noua tehnologie de iluminat laser, avand o durata de utilizare mult mai indelungata si stabilă, fără intretinere (20.000-30.000 ore de functionare). Practic sunt eliminate principalele neajunsuri ale tehnologiei lămpii UHP ( fluctuatii de intensitate, durata mai scazuta de utilizare, parametrii de performanta se modifica la perioade mai scurte ) . In general, este foarte usor sa faci un proiector exceptional sa se vada aproximativ ca unul mediu intr-un mediu neadecvat ( camera fara lumina controlata, pereti albi sau deschisi la culoare, ecran de proiectie neadecvat…dar este imposibil sa faci un proiector mediu sa se vada exceptional intr-o camera ideala ( pereti, tavan negru sau foarte inchisi la culoare, lumina controlata, ecran potrivit ).
Daca reușiți sa respectați aceste criterii in propriul vostru Home Cinema, sunt ferm convins ca nu există persoana care sa nu fie impresionata de calitatea proiectiei la dimensiuni foarte mari, unii căutând cablul de alimentare de la ecranul fix de proiectie 🙂 …am avut si astfel de cazuri. Nu ezitati sa ne sunati pentru consultanta si recomandari in privinta alegerii facute de Dvs in functie de spatiul si modul de utilizare a unui proiector, implicit a ecranului de proiectie. In cazul camerelor de cinema dedicate, este recomandata calibrarea video a proiectorului ( oferim solutii profesionale de calibrare ) cu ecranul de proiectie din dotare pentru o optimizare si imbunatatire a performantelor față de setarile oferite default de fabrica. In acest scop se utilizeaza spectrofotometru, colorimetru, generator de paterne si soft profesional.
La începerea unui proiect Home Cinema, primul pas în acesta direcție este informarea din surse pertinente !
Ce culori folosim în camera, ce dimensiuni achizionam pentru ecran, ce tip de proiector folosim, ce tip de material este recomandat pentru ecran, cum pozitionam ecranul (distanța minimă față de tavan si peretii laterali, cum pozitionam videoproiectorul, cum setam videoproiectorul, ce conectica folosim, ce echipamente sunt cele mai recomandate in funcție de mărimea camerei. Toate aceste aspecte nu pot fi explicate într-un articol, ele trebuie discutate cu un profesionist video (integrator & calibrator video) o persona abilitata care a testat în teren diferite set-upuri si stie sa ofere soluții viabile în momentul când se începe un proiect.
Va stam la dispozitie pentru discutii tematice si recomandari pertinente !
Consultant specializat video : Ovidiu Vaduva / tel. 0722993114 / ovidiu@tehnicavizuala.ro
Echipamentele folosite in acest review le gasiti pe site-ul companiei noastre ( www.tehnicavizuala.ro )
Videoproiectore: Epson EH-LS12000B, Epson EH-LS11000W, Epson EH-TW9400, Optoma UHZ50, Optoma ZK507
Ecran: EliteScreen Cinewhite AEON, Screenline Slim Home Vision
Comanda produsele favorite AICI
Dacă vrei să ne cunoști mai bine, să afli mai multe despre planurile noastre de viitor sau să vezi noutatile pe care le pregatim, urmărește-ne pe rețelele de socializare, alătură-te comunitatii noastre online și fii inspirat în fiecare zi.
LIKE & SHARE ! Facebook – YouTube – Linkedin
Contact – Tehnica Vizuala
SC 24 Evoness SRL – Showroom :
-
Cluj-Napoca , Str. Bega nr. 6
-
Bucuresti , Str. General Petru Popovat, nr. 81, Sect. 6
-
Arad , P-ta Avram Iancu nr. 21