Epson LS11000W – unboxing, instalare, calibrare
In showroomul Tehnica Vizuala, respectiv demo roomul dedicat videoproiectiei, am avut plăcerea sa facem cunoștință cu noul proiector Epson LS11000.
Ca o prima impresie videoproiectorul vine bine ambalat, protejat la transport.
Carcasa o gasim intr-o singura varianta alb, cu finisaj satinat, elegant, aspectul fiind unul premium. Producatorul Epson garantează sursa de iluminare laser peste 20.000 ore funcționare in parametrii specificati, un atu principal in achiziția in general a noilor modele si in special a celui recenzat. Telecomanda robustă, cu taste iluminate, responsiva, avand la îndemână functiile principale si acces intuitiv la submeniuri. Blocul optic full motorizat, cu protecție culisanată anti-praf, zoom-ul si focusul actionate pas cu pas din telecomanda.
Instalare facila cam din orice pozitie, gratie functiei lens shift motorizate.
Funcție panel alignement existenta in submeniu, pentru obtinerea unei convergente foarte bune a subpixelilor R G B pe toată aria ecranului.
Pentru a maximiza afișarea si a pune in evidență potentialul videoproiectorului, s-a apelat la efectuarea operatiunii de calibrare cu aparatură profesională, procedură necesară pentru obținerea unui imagini de referinta, cât mai aproape de standardul in industria cinematografică. Recomandăm tuturor pasionatilor, perfectionistilor și cinefililor, apelarea la metodologii certificate de optimizare a imginii cu aparatura dedicată, in favoarea clasicei metode ochiometrice, aceasta din urmă fiind inferioară ca si rezultate obținute.
Ecranul de proiectie pe care s-a efectuat calibrarea este un Elite Screen Aeon fixed frame, alb, de 135” compatibil 4K, certificat ISF avand un gain specificat de 1.3
Calibrarea efectuată cu aparatură certificată (colorimetru profilat dopă fotospectrometru) folosind generator de patterne AVlab si soft dedicat.
Procesarea este superioară față de modelele anterioare, testele cu fluenta miscarii la un framerate de 23.976fps afișând fluid continutul. Beneficiem aici de o alta dispunere a matricelor de pixeli pentru a obtine rezoluția perceptuala 4K. Cu noua tehnologie implementata, in orice cadru afisat, imaginea beneficiaza de 8.3 mil pixeli. Spre deosebire de modelele anterioare, unde se facea upscale-ul imaginii la o valoare in jur de 4 mil de pixeli, LS11000 poate face pixel-mapping la rezolutia full 4K, adica in jur de 8,29 mil pixeli. La acest model dispare setarea 4K enhancement cu oprtiunea on/off pentru SDR acesta fiind setata default pe on la orice content rulat. Matricea de pixeli este fina, fara screen door efect, inobservabila de la peste 1m distanță. Uniformitate RGB acceptabilă (aici depinde de la unitate la unitate).
Sharp în imagine superior fata de modele antrioare (aici optica își spune cuvântul) CMS (color management sistem) bine implementat dar neatins la efectuarea calibrarii (unul dintre puținele device-uri care vin out of the box foarte bine setate colorimetric) acesta datorandu-se si ecranului de proiectie foarte neutru d.p.d.v colorimetric. Gama setata pe -1 pentru a obtine un 2.3 liniar.
Tracking RGB acceptabil inainte de calibrare, cu gama usor cazuta.
Corecții minore din modul Natural care este cel mai aproape de standarul la care ne raportam. ANSI contrastul foarte mare pentru un 3LCD laser (în masuratori cu ferestre de 10%) s-au încercat alternante cu full fied pentru a observa responsivitatea obținand 780:1 fata de majoritatea videoproiectorelor care au sub jumătate raportul ANSI.
În rest raportul on/off nu este unul stelar, dar transpunerea in imagine uimeste prin detaliu si vibranta.
Lasand la o parte aspectele tehnice si masuratorile specializate, imaginea chiar uimeste prin claritate, limpezime ar fi un termen mai potrivit petru o descriere plastica. Culorile sunt saturate, pline, fara a fi fortate. Albul afisat dupa calibrare este curat, fara tente albastrui sau virat. Alaturat culorilor sau negrului, pune in evidenta amplitudinea paletei cromatice, inducand o senzatie imersiva. Corectitudinea culorilor faciliteaza o afisare naturala, dar impozanta pe de alta parte. Marimea ecranului cu dimensiunea de 300 x 169 cm, taie respitatia oricarui utilizator, compensand toate celelalte aspecte si limitari ale proiectiei, raportate la un tv oled unde contrastul, luminanța si dynamicrange-ul sunt superiore dar limitarile la diagonale si preturile pe masura dau de gandit in privinta optiunii achiziției.
Un alt aspect important de mentionat este imput lag-ul scazut (20 milisecunde) vital pentru pasionatii de gaming. La fel de importanti sunt cei 120hz in 4K oferiti pe portul HDMI 2.1 cu latime de banda 48 Gbps. Iubitorii de PS5 vor putea savura la adevarata valoare jocurile pe 120hz la o diagonala impresionanta.
:
Materialele testate au fost diverse filmele de referinta Oblivion si Lucy, scene rapide din Avengers, clasice ca si Valkirie si SF-ul Hell Boy 2. Evaluat afisarea fluentei miscarii, procesarea cadrelor, upscallingul la 4K, tenurile fetelor, căldura cadrelor in scene intunecate, dinamica in imagine, tranziția si elementele ieșirii din negru in scenele intunecate. Pozele sunt reale, surprinse pe ecranul Elite Screen de 135” Ar fi multe de expus, discuțiile pot continua pe blogul dedicat, unde se pot dezbate aspecte multiple, spatiul aici fiind limitat.
In concluzie, LS11000 este considerat un videoproiector premium, adresabilitatea fiind in randul pasionatilor, oferă exact ce se așteptă de la el, atât ca si conectivitate, integrare, constructivitate, optica si procesare cat si imagine afisata cu content divers. Considerat un upgrade semnificativ la predecesorul TW9400 (cu lampa).
LS11000 este un jucator potent in nisa home cinema. Evitam deocamdata sa facem comparatii voalate cu aternativele premium oferite de Sony si JVC pana la noi teste, dar device-ul se incadreaza in primele optiuni atunci cand se ia in calcul echiparea unui home theatre dedicat.
Echipamentele folosite in acest review le gasiti pe site-ul companiei noastre ( www.tehnicavizuala.ro ) :
📽 Videoproiector: Epson LS11000W
💽 Blu-Ray Player: Panasonic UB9000
❇ Media Player: Zappiti Reference
🖥 Ecran: Elitescreen AEON AR135WH2
🔵 Facebook – Tehnica Vizuala
Revenim in curand cu alte recenzii. Tineti aproape!