Calibrare EpsonTW9400 Videoproiector Home-Cinema
Scos din cutie, proiectorul pare enorm, cu dimensiuni de 520 x 450 x 193 mm (lăţime x lungime x inălţime) foarte bine finisat avand un design hi-tech. Blocul optic capsulat, lentila protejata de praf cu protectie motorizata care se deschide automat la pornire/oprire proiector. Foarte versatil in instalare, dispunand de functia lens-shift vertical si orizontal, epsonul TW9400 este un upgrade la TW9300. Proiectorul vine ultratehnologizat atat hard cat si soft. Pe langa motorizarea protectie lentila, zoomul si keystone-ul si panel alingnment vin de asemenea motorizate. Upgrade-ul principal fata de TW9300 fiind specificatia hdmi 2.0b cu 18Gbps. La un 3LCD convergenta de pixeli este foarte importanta mai ales cand sunt locatii mari sau pozitionari atipice proiector/ecran. Ecranul pe care s-a facut calibrarea imaginii proiectorului fiind un Visual Experience 4K Reference White fix, ecran format 16:9 de 120” respectiv (266 x 150 cm) cu diagonala de 305cm. Reglarea biaxiala a celor trei subpixeli RGB, face ca in imagine sa dispara efectul de zimtare si contur cromatic. Impresionanta luminanta a proiectorului care in modul lampa High, arunca nu mai putin de 210cd/m -61ft imagine comparabila cu un televizor cu panel VA cu diagonala de 3m in medium 130cd/m-38ft. Foarte intuitiv ca memory setting, producatorul pune la dispozitie nu mai putin de 10 profile de imagine diferite si customizabile independent.
Surprinzator calibrarea profesionala pornita nu din profilul Cinema, sau Digital cinema ci din Natural, unde corectiile pentru white balance in 2p erau minore out of the box. In cinema primarele fiind suprasaturate, si albul vira excesiv in rosu. CMS-ul in HSL functioneaza bine, valorile dE fiind sub 2 dupa efectuarea corectiilor. Gama relativ liniara la un 2.3 ca target, usor de atins. La masuratorile colorimetrice reies virari la modificarea modului luminozitate lampa dar proiectorul vine echipat cu doua tipuri de apertura motorizata. Fix (cu preset customozabil) si variabil – autoiris pe doua pozitii (normal si high). Apertura fixa cu valoarea spre minim, scade luminata ingustand fanta de lumina din lampa, nemodificand balansul de alb si culorile si aducand imaginii un plus de negru, respectiv atingand un contrast nativ de 5000:1 Apertura fixa setata cu valoarea spre maxim respectiv 0, transforma proiectorul intr-un tun de lumina, putand fi vizializate imagini si in lumina ambientala scazuta, sau cu draperii trase.
Colorimetric dupa calibrare proiectorul sta foarte bine si este printre putinele device-uri unde interventia in controalele de calibrare este minimala dar aportul corectiilor este definitoriu. Albul obtinut este unul pur, imaculat la 6500K. Gama, desi customizabila in 10puncte, nu a are nevoie de interventii majore, fiind relativ liniara, saturatiile de culoare bine asezate in target. Aici functia 4K Enhancement reuseste cu brio sa simuleze o imagine mai smooth, nu este insa recomandat a fi folosita la maparea pixel by pixel. Setarile de calibrare sunt valabile doar pe ecranul 4K Referece White si doar la unitatea pe care au fost determiniate, nefiind valabile pentru un alt epson TW9400.
Testul cu materiale diverse, releva o fluenta a miscarii acceptabila, dar sub un dlp la acelasi cuantum de pret. La fel sharpness-ul nativ al acestui proiector este inferior DLP-urilor single cip.
Concluzia: – probabil cel mai bun proiector 3LCD recomanadat sub de 10000lei. Va urma in teste un JVC si un Sony, principalii rivali ai acestui Epson.
Imagini surprinse dupa calibrarea unui proiector Epson TW9400. Foarte apropiat de imaginea unui tv imens, optica de exceptie, ultraluminos, probabil cea mai buna alegere in buget de 9939lei, achizitionabile de la Tehnica Vizuala atat proiectorul Epson-TW-9400 cat si ecranul de referinta format 16:9 pentru o proiectie premium.
Recomandarea pentru acest proiector este Ecranul Visual Experience 4K Reference White, varful de gama in afisare din punct de vedere al acuratetii culorilor si al vibrantei in imagine, perfect neutru colorimetric, ideal pentru proiectoare cu nivel bun de black level si camera cu lumina controlata respectiv pereti negri, dedicat pretentiosilor si perfectionistilor in ceea ce priveste proiectia de referinta.
Multumim celor de la TehnicaVizuala pentru proiectorul primit la teste si calibrare.
Text Preluat- Visual Experience