Videoproiectorul Viewsonic laser LS751HD are un design clasic, robust, foarte bine finisat pentru o gama de pret sub 10.000 ron.
Materiale folosite sunt de calitate, conectica bine pozitionata, si un acces facil la controalele optice (focus si zoom). Lentila cu optica buna, ofera o precizie marita la focalizare si implicit faciliteaza o limpezime exemplara a imaginii. Cu toate ca in specificatii este trecut Full HD, proiectorul este dotat cu un port hdmi 2.0b cu protocol HDCP 2.2, acesta asigurand rularea de materiale video 4K fara nici o problema !
Proiectorul dispune de un sigle cip DMD 0.65” (dark cip 3) cu o gradare foarte buna a tonurilor de gri, si o uniformitate exemplara. Principalul atribut este luminozitatea specificata de producator (5.000 lumeni) care tradusa in imagine uimeste efectiv. Testat initial pe ecranul Screenline WAVE Home Vision, 244 x 137 (110″) – poza 3 – cu gain specificat de 1.2, efectiv este un tun de lumina. Masurat cu aparatura de calibrare, reflecta 405 cd/mp, in camp de 16;9 (pe toata suprafata ecranului) mai mult ca si un televizor setat pe mod dinamic. Ulterior, am trecut la alternativa ecran Screenline MOT TENSIONED Grey High Contrast,pretensionat, 0.8 Gain, 244 x 137 (110″), 16:9 ( poza 3 – comparatie )
Cu totul altceva ! Imagine limpede, fara noise, detalii in scene intunecate, fara shimmering effect. Masurat aveam 199 cd/mp varful de luminata la jumatate ca si pe ecranul alb de aceeasi dimensiune, arhisuficient, si un nivel de negru mult imbunatatit, fara pierdere de detalii.
Desi nu este specificat ca si proiector home cinema, LS751HD presteaza foarte bine pe filme. Dupa un balans de alb cu fotospectrometru, si setarea corecta a managementului culorilor (CMS), tonurile fetelor culorile si neutralitatea albului au devenit foarte credibile. De asemenea, am setat targetul de Gamma la 2.2 ,care dealtfel este si standardul specific pentru acest tip de proiector.
S-a eliminat necunoscuta gri a ecranului din ecuatia afisarii colorimetrice, s-au setat corect crominantele secundarelor, griul fiind in mod uzual un factor contaminant – care duce la virarea culorilor secundare (in speta galben si magenta). La sfarsit s-au comparat cele doua profile de culoare (mod Cinema vs USER) pe cele doua ecrane si detasat a iesit in evidenta imaginea afisata pe ecranul gri high contrast. Ca sursa video a fost folosit Blu ray Panasonic UB9000 – varful de gama Panasonic, iesirea video hdmi fiind setata alternativ si pe 4K si 1080p (full hd) pentru atesta abilitatile proiectorului de a gestiona corect semnalul 4K in aceeasi masura cu full hd clasic.
Recomandam tuturor utilizatorilor si pasionatilor care citesc aceasta recenzie, sa nu se cramponeze de fapul ca in descrierea unor proiectoare nu este stipulat in titlu 4K. Acest proiector stie sa mapeze foarte bine semnalul 2.160p si matricea de pixeli este atat de fina, incat de la peste 70cm distanta nu iti mai dai seama de rezolutia fizica afisata. Cu conditia ca semnalul sa fie transmis doar pe portul hdmi specificat 4K 2.0b. Un alt atribut care a starnit admiratia a fost silentiozitatea aparatului. Pe sursa laser setata 100%, nivelul de zgomot era foarte silentios,in special in modul Cinema, cu mult peste asteptari. Majoritatea competitorilor au proiectoare cu un nivel de zgomot audibil mai mare chiar daca sunt mai putin luminoase, nemaivorbind de competitorii directi la capitolul 5.000 lumeni. Dupa 4 ore intense de calibare si teste cu diverse materiale, device-ul era practic rece, fara a elimina caldura specifica cand sursa este setata pe 100%. Din acest punct de vedere acest proiector poate fi utilizat pe perioade foarte indelungate fara nici un fel de problema de supraincalzire, garantand o stabilitate deosebita a imaginii si a parametrilor acesteia.
La fel, alt atribut este sharpul din imagine exemplar si uniform pe toata suprafata ecranului, inclusiv in colturi, iar acest fapt arata calitatea foarte buna a blocului optic utilizat. Proiectorul poate fi folosit si chiar recomandat in afisari business, in incaperi cu pereti albi, in locatii cu lumina ambientala slaba si chiar moderata.
Un matching extraordinar se face cu ecranul Screenline High Contrast Gri. Arata efectiv ca un televizor imens cu diagonala impresionanta de 280cm.
Concluzie:
In bugetul de 8-9.000 lei acest proiector ofera mai toate atributele si cerintele pe care le avem in aceasta categorie de pret, fiind o concurenta serioasa pentru restul jucatorilor de pe piata ( Epson, Optoma, Benq, etc. )
Viewsonic LS751HD
Este versatil si generos din punct de vedere al instalarii, avand un zoom optic cu un raport foarte foarte bun, recomandat atat pentru terase, proiectii business, home video in sufragerii multifunctionale, baruri cu proiectii , lacase de cult cu incaperi mai mici. Clar are nevoie de ecrane gri, dimensiunile acestora pot ajunge linistit si la 120 – 130”. Daca se doresc imagini cu diagonale mai mari, recomandat ecrane albe.
Daca aveti un proiect in desfasurare, nu ezitati sa contactati echipa Tehnica Vizuala pentru teste de calibrare video, abordati discutii tematice privind achizitia, integrarea, matchigul cu o anumita diagonala/material proiectie si mai ales setarile (profilele customizate de culoare) care sunt vitale in afisare, mai ales cand se emit pretentii.
Articol realizat cu ajutorul :
- Ovidiu Vaduva – 0722993114 – ovidiu@tehnicavizuala.ro – Consultat Video – Tehnica Vizuala
- Calin Bradea – Consultat Video Proiectie
Echipamentele folosite in acest review le gasiti pe site-ul companiei noastre ( www.tehnicavizuala.ro )
Comanda produsele favorite AICI
Daca vrei sa ne cunosti mai bine, sa afli mai multe despre planurile noastre de viitor sau sa vezi noutatile pe care le pregatim, urmareste-ne pe retelele de socializare, alatura-te comunitatii noastre online si fii inspirat in fiecare zi : Facebook – YouTube – Linkedin
Contact – Tehnica Vizuala
SC 24 Evoness SRL – Showroom :
-
Cluj-Napoca , Str. Bega nr. 6
-
Bucuresti , Str. General Petru Popovat, nr. 81, Sect. 6
-
Arad , P-ta Avram Iancu nr. 21